Història
Primeres referències de 1987
Orígens
La formació del nostre ball es remunta a l'any 1987, quan per carnaval, un grup d'amics (Joan Bautista, Jaume Rafecas, Santi Surroca, Jordi Parellada de la vila es van fer una disfressar d'una bota anomenada botilde. Va agradar tant la idea que varen fer un drac amb l'estructura de la bota per la festa major del mateix any.
Durant les matines d'aquella festa major, el drac va sortir acompanyant per la banda de cornetes i tambors, i les majorettes de la vila. Com tots els membres de la colla tocaven a la banda van buscar a quatre joves de la vila (Ignasi Piquemal, Jordi Raventós, Josep Mª Junqué i Xavier Ferrer) perquè acompanyessin el drac amb forques.
Malauradament no va ser un dia molt agradable ja que el cap de colla, en Joan Bautista "Fusteret" va patir una cremada severa quan se li va encendre el sarró. Aquelles matines accidentades però, van causar cares de preocupació quan el drac i la resta del seguici van arribar a la Plaça de la Vila sabent l'estat en el que es trovaba el cap de colla.
Arran d'aquell accident, el senyor batlle Joan Torrents va decidir llençar el drac, sense ser conscient que dissoldria la banda i aquella colla d'amics que van crear el ball amb pirotècnia, sent així el primer ball documentat de la vila.
A l’any 1987 també va ser un any accidentat pel cap de colla dels diables Spantus de Santa Margarida i els Monjos, que va patir una cremada durant el correfoc. L'atzar el va fer coincidir en una habitació de l’hospital amb el nostre cap de colla. L'amistat que sorgir va ser tant gran que van decidir fer un intercanvi per l’any següent. Més de 30 anys més tard, aquest intercanvi aquest es produïnt entre les dos colles.
La tradició ens ve de molt enrere ja que tenim constància que vingueren el ball de diables de Vilafranca del Penedes i la de Vilanova i la Geltrú a actuar en anteriors festes majors.
Anys daurats
Durant els seguents 15 anys, el ball segueix creixent, amb un fort augment de nombre d'integrants, i a l'hora, també es forma una gran família entre diables, timbalers i col·laboradors.
L'any 1988 es realitza el primer intercanvi amb la colla de diables d'Òdena. Això va ajudar a tenir una altra visió de la colla i es va fer els primers versots i el primer ceptrot.
Els anys 2001 i 2002, van començar a apareixer alguns infants vestits de diables fent de seguici a la colla. En pocs anys aquest seguici augmenta i es decideix iniciar la formació d'una colla infantil. El 2005, es forma el ball de diables infantil amb una desena de integrants amb edats compresses entre els 3 i 11 anys.
Anys de foscor
L'any 2004, l'alcalde Antonio Villanueva va donar l'ordre de prohibir les exhibicions pirotècniques del ball durant tots els actes de la Festa Major. Això va provocar un gran malestar entre els diables i es va decidir construïr un taüt i realitzar una processor pel mateix recorregut del correfoc.
Aquella prohibició va durar tres anys, fins que el 2007, amb el recolzament d'altres balls i colles de diables, aquell acte va causar un gran ressò al poble. Finalment, l'alcalde va cedir i va aixecar la prohibició.
Noves generacions
Després de passar 4 anys sense poder tirar cap tipus de pirotència a Torrelles (es van realitzar sortides a altres poblacions del Penedès), hi ha un gran estusiasme entre la canalla per poder tirar carretilles per primer cop al poble.
Durant els següents anys el grup continua creixent fins al 2007, quan ja amb 21 integrants, el ball infantil es converteix en un gran alicient per la Festa Major.
Van passant els anys i molts d'aquests infants passen a formar part de la colla adulta. Alhora, apareixen nous integrants a la colla infantil que fan que aquesta mantingui el nombre d'integrants.
30 Aniversari
L'any 2017 el ball fa 30 anys i per l'ocasió es dissenya una nova imatge pel ball. Es comença a plantejar la idea de fer un canvi diferencial en la imatge corporativa del ball i és llavors quan apareix el projecte Inferis.
Aquest projecte final de grau de disseny de moda realitzat per la torrellenca Ariadna Orri tracta del redisseny de la imatge dels diables de Torrelles de Foix, tant en la imatge corporativa com en nous tratges. Tot i això, no és fins quatre anys més tard, l'any 2021 que els tratges surten a la llum per festa major.
Per a més informació sobre el projecte Inferis fes click